top of page

Psihologia viselor

Teoria freudiana asupra visului
          Sigmund Freud este cel care are meritul de a considera ca visul are un sens si tot el este cel care a cautat sa descifreze mecanismele prin care este incifrat acest sens in vis.

          El a fost primul care a afirmat ca visele nu sunt rezultatul intamplarii ci ele exprima gandurile si problemele noastre constiente.
Freud considera ca visul exprima un mesaj al inconstientului (cel mai profund nivel al aparatului psihic ) iar interpretarea viselor reprezinta dupa Sigmund Freud "calea regala de deslusire a inconstientului".

         Tot Freud sustine ca "visul exprima satisfacerea in plan halucinatoriu a unei dorinte", dorinta care in planul realitatii nu se poate realiza, fiind refulata (respinsa ) de cenzura constiintei.

         Totodata exista si "cosmarul de repetitie" al unor evenimente traumatice in care se repeta in vis scena traumatizanta (actorii, decorurile ) fie intr-o forma aidoma cu cea intamplata in realitate fie intr-o forma simbolica, modificata de procedeele de elaborare a visului.

Acest vis terifiant ar avea rolul procesarii de catre mintea umana a evenimentului traumatizant, al metabolizarii, depasirii sale si a diminuarii afectului asociat acestui eveniment. Psihanalistii considera ca "visul este un limbaj" care are rolul de a ne dezvalui inconstientul in plina desfasurare a acestuia.

Citrus Fruits
pexels-photo-573253_edited.jpg

Factori care pot declansa visele


‐ factori externi (zgomote, lumina puternica, mirosuri ). De exemplu daca dormim intr-un mediu in care exista multa galagie putem visa razboaie, revolutii etc.
- factori fiziologici (foame, sete, nevoia de a urina, nevoi sexuale ). Daca nevoia respectiva este foarte intensa se va satisface iluzoriu in vis.
- factori din sfera motivationala: dorinte din copilarie, dorinte actuale, interese

Somnium Spectra
bottom of page