Efectele Viselor
Legatura dintre vise și sănătatea noastră mintală:
Există numeroase dovezi care asociază disconfortul din timpul zilei cu emoÈ›iile din vise, respectiv cu modul subiectiv în care le-am trăit. Persoanele cu diferite probleme de ordin psihologic, precum anxietatea sau depresia, care au tulburări de somn sau de comportament, declară un număr crescut de coÈ™maruri. Interesant este faptul că, odată ce simptomatologia asociată bolii sau problemei a fost ameliorată prin tratament medicamentos, s-a ajuns la o schimbare a emoÈ›iilor asociate viselor, cel puÈ›in din observaÈ›iile celor evaluaÈ›i.
În populaÈ›ia generală, cercetările care leagă emoÈ›ia din vise cu disconfortul din starea de veghe nu sunt foarte consistente.
În ultimii ani s-au tot facut cercetari cu privire la importanta somnului pentru organism. Oamenii de stiinta din America au declarat ca somnul are, printre altele, rolul de a reface stocul unor anumite celule cerebrale. Altfel spus, in timp ce noi dormim creierul este in continuare treaz si produce un material important numit mielina, material care are rolul de a proteja circuitele cerebrale.
Importanța somnului pentru organism
Oamenii de stiinta au constatat ca ritmul in care se formeaza celulele producatoare de mielina - oligodendrocite imature - se dubleaza. Cresterea cea mai marcata s-a inregistrat in faza de somn asociata cu visarea - faza numita REM "rapid eye movement" si era impulsionata de anumite gene. Aceasta prima analiza a fost extrem de importanta pentru lumea medicala. Altfel spus, dincolo de nevoia de odihna si functionalitatea corespunzatoare a mintii noastre, ca raspuns la intrebarea "De ce avem nevoie de somn?", procesele biologice care se desfasoara in timp ce dormim si-au aratat importanta.